.. Tetepkan Hati mu Wahai Insan ..


Wahai Pembaca Budiman , 

Alhamdulillah, dengan limpah kurniaan Allah, kita masih diberi ruang dan peluang untuk bernafas hari ni.



Mari kita mulakan hari ini dengan " alhamdulillah " dan juga, " bismillah" mudah-mudahan urusan kita hari ini di  permudahkan Allah .  Harapnya..

Lepas dah lama tak meng-update blog ini , hari ni barulah Wawa ada kesempatan untuk meng-update post.



Wahai Insan yang Budiman , 

Islam itu indah. 


Islam itu sebuah agama yang memberi panduan kepada umatnya dari sekecil-kecil hal seperti adab  bangun pagi dan sebagainya sehinggalah sebesar-besar hal dalam hidup kita seperti adab dalam memerintah.

Islam itu sendiri sebuah agama yang sentiasa menjelaskan sebab dan reason bagi setiap hal yang diperintahkan oleh Rabbi kepada hamba-hambanya.

Ma Shaa Allah, indah nya! bersyukurlah kita kerana menjadi di kalangan orang yang medapat nikmat Islam.


Jom sama-sama kita amalkan doa ini agar ditetapkan hati .


Maksudnya : Wahai tuhan yang membolak-balikkan  hati , tetapkan lah hati ku ke atas agama Mu ( Islam )

Wawa nak kongsi sebuah cerita yang pernah diceritakan oleh seorang ustaz .
Baginda Nabi Muhammad S.A.W selalu membaca doa ini (seperti di atas) .
Lalu , Aisyah , isteri baginda bertanya kepada Nabi Muhammad S.A.W , 
" Ya Rasulullah , kenapa kamu selalu membaca doa itu ?"
" Wahai Aisyah , bukankah Allah mengajar kita sebagai hambanya untuk meminta pada-Nya agar tak dipesongkan hati setelah di beri hidayah ? '' jawab baginda .

Nabi Muhammad S.A.W , utusan Allah, kekasih Allah , seorang yang Ma'sum (tiada dosa) dan juga yang memang ' confirm ' masuk ke syurga, tetepi baginda sentiasa membasahkan lidahnya dengan membaca doa itu agar ditetapkan hati . 
Jika begitu tingkah baginda yang dijamin akan masuk ke syurga , ini apatah lagi kita yang belum tahu masuk ke syurga atau tidak kan ?
Mari kita sama - sama muhasabah diri ya ..

Allah berfirman dalam Al-Quran :



Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau memesongkan hati kami sesudah Engkau beri petunjuk kepada kami, dan kurniakanlah kepada kami limpah rahmat dari sisiMu; sesungguhnya Engkau jualah Tuhan Yang melimpah-limpah pemberianNya. 
(al - imran 8)

hurmmm..
Nampak tak yang Allah sendiri sudah memerintahkan kepada kita manusia yang pelupa ini agar sentisa berdoa memohon kepada-Nya setelah diberi hidayah agar Allah tidak dipesongkan hati .

Begitu cantik dan tersusunnya Al-Quran yang kita jadikan sebagai 'guideline' dalam hidup kita .

Sebenarnya, banyak doa yang boleh kita amalkan agar kita ditetapkan hati .
Wawa kongsi serba - sedikit ya .




Jomlah wahai pembaca yang budiman sekalian.. mari kita sama - sama berubah ke arah kebaikan..

word without action is nothing.
Kita kata nak berubah, berubah lah sedikit- demi sedikit dan istiqamah . 
In Shaa Allah , Allah akan terus meberi hidayah dan petunjuk..
Hidayah kan  milik Allah.
Berdoalah agar kita sentisa dilapangkan dada dan hati kepada syiar Islam.
Agar hati kita tak terpesong dan meragui terhadap Islam.
Perbanyakkanlah membaca Al-Quran dan solat agar kita mejadi hambanya yang diredhai ..
In Shaa Allah .




KEPADA PEMBACA YANG BUDIMAN SEKALIAN :
terima kasih kerana sudi melapangkan dada dan masa anda untuk membaca .
Semoga post ini menjadi sesuatu yang bermanfaat untuk kita semua .


Sekian ..
Wassalam ..



by :~









.. hati menjadi keras ? . .


Dear pembaca budiman ,

Daripada Ibn Umar r.a , Rasulullah s.a.w bersabda ,

" kurangkanlah dari bercakap selain dari berzikir kepada Allah , 
kerana sesungguhnya orang yang banya bercakap selain berzikir kepada Allah , 
hatinya menjadi keras. 
Dan orang yang paling jauh dari Allah ialah orang yang berhati keras ''.


BERCAKAP, BERBUAL dan BERSEMBANG memang tak dapat dipisahkan dari kehidupan seharian .
Hampir setiap perkara dalam kehidupan kita memerlukan kita bercakap dengan orang lain .
Tapi , persoalannya , adakah setiap pertuturan dan percakapan kita itu adalah  mengingati Allah ?

Dear Pembaca Budiman ,

Sebagai manusia biasa, mungkin kita takk mampu mengucapkan kata -kata zikir 24 jam sehari tak henti - henti . Jika boleh , Alhamdulillah . Sudah elok . 
Tapi , kita kena sedar , kita sebagai manuasia biasa .
Cuba kita muhasabah diri  kita , adakah kita banyak bercakap yang sia sia ? gelak tawa yang sia sia ? 
jika YA , maka ingatlah , Nabi Muhammad saw , telah beri peringatan kepada kita bahawa kita berpotensi menjadi orang yang berhati keras. Apabila kita berhati keras, di akhirat kelak , kita akan menjadi orang yang paling jauh dengan Allah ?
mahukah kita ?
Jangan . Nau'zubillah pembaca sekalian.
Sudah pasti kita tak mahu tergolong dalam golongan yang paling jauh dari Allah bukan ?
Bagaimana kita hendak meminta pada Yang Maha Kuasa agar kita memperoleh syurganya jika kita menjadi orang yang peling jauh dari Allah ?

Bila kita menjadi orang yang berhati keras, bagaiman kita  hendak doa kita didengari dan diangkat oleh Allah ?
Ibu atau bapa yang ingin mendoakan untuk kejayaan anaknya ,
anak yang ingin mendoakan untuk kesejahteraan ibu bapanya yangt sudah tiada , 
bagaiman Allah ingin mendengar doa kita sedangkan kita jauh dari Allah ?

Mungkin , ada yang tertanya tanya , kalau kita tak mampu berzikir, bertasbih dan bertahmid  24 jam sehari , bagaimana  pula kita nak mengingati Allah ?


Wahai pembaca budiman ,


Persoalan ini ada jawapannya , In Sha Allah , kita cuba aplikasikan perkara perkara ini dalam kehidupan seharian kita ya .. ^^,

Yang pertama , cuba kita mengelakkan dari bergosip, mengumpat , dan yang seangkatan dengannya. Seperti yang sudah sedia maklum , dosa mengumpat itu  seperti membunh saudara sendiri . 
Dosanya sahaja sudah sebegitu besar, bagaimana pula hendak medekati Allah agar Allah mendengar doanya?
* renung-renungkan ..

Yang kedua , biar wawa beri analogi ya . 
contoh #1 :
Kita siap assignment , atau presentation kita berjalan lancar , atau kerja kita siap . 
kenapa tidak kita mengungkapkan sebegini : Alhamdulillah , Allah mempermudahkan urusanku . 
 contoh #2 :
dari segi makanan atau minuman , 
kenap tidak kita mengungkapkan sebegini : Ma Shaa Allah , sedapnya makanan ini . 

Apa yang wawa nak sentuh disini ialah , cuba kita mengaitkan perbualan seharian kita dengan Allah , seperti contoh di atas. Sebutlah kalimah -kalimah yang baik, dan kaitkanlah pertuturan kita dengan menyebut nama Allah . Ini juga sebahagian daripada cara kita berzikir , mengingati Allah. 

yang ketiga , elakkan dari menyebut kata-kata yang kesat kerana jika kita berkata -kata kesat kepada orang , seolah oleh , kita hilang hormat pada diri sendiri . 
Kenapa pulak hilang hormat pada diri sendiri ?
Mungkin ada yang tertanya tanya , ini jawapannya .
Jika sekali kita melemparkan kata kata kesat kepada seseorang , sudah tentu , orang itu akan mengingatinya . Kita semua manusia biasa  yang ada had kesabaran , penuh amarah . 
mahukah kita , nama kita dikenang kerana sikap kita yang sering berkata kesat ?
Kita bercakap, telinga kita mendengar , mulut kita menyebut .
Mahukah kita di akhirat kelak , telinga dan mulut ita mengaku  di hadapan Allah s.w.t ,
"Ya Allah di sepanjang hidup orang ini , dia sering berkata kesat dan dia jauh daripada mu wahai Allah " .
Mahu kah kita ?

Dear pembaca budiman sekalian ,

Mari , kita sama-sama muhasabah diri ya .
elakkanlah dari bercakap selain dari mengingati Allah .

Formula untuk melembutkan hati senang sahaja dan boleh diaplikasikan dalam kehidupan seharian .

Bacalah surah Al-Inshirah dan doa penenang hati . Kerapkanlah untuk beristighfar .
Berdoalah agar Allah melembutkan hati kita dan agar hati kita disinari nur Nya .



SEMOGA PERCAKAPAN KITA TIDAK SIA-SIA DAN MENJADI SEBUAH KEBAJIKAN .

In Shaa Allah .



KEPADA PEMBACA YANG BUDIMAN :
terima kasih kerana sudi melapangkan dada dan masa anda untuk membaca .
Semoga post ini menjadi sesuatu yang bermanfaat untuk kita semua .


Sekian ..
Wassalam ..


by :~ 




.. GOOD LUCK ! ..

 

Dear Pembaca Budiman ,


Alhamdulillah.. hari ini ramadhan yang ke 17.
Hari nuzul Al-Quran .

Untuk update entri kali ni , Wawa nak berkongsi berita gembira .
Keputusan UPU ( unit penempatan univesiti ) untuk kemasukan september 2013 telah pun keluar.
Dah keluar  beberapa minggu yang lepas, tapi baru sekarang nak update.
almaklumlah , malas tahap tera dah sampai ..
hihi .. :P

Tapi , sebelum ke agenda yang seterusnya , Wawa nak ucap tahniah terlebih dahulu kepada rakan-rakan sekalian yang telah berjaya memperoleh tempat di uni.. 


Tak kiralah kat mana sekali pun , yang penting ialah menimba ilmu .
Meski pun uni yang kita dapat bukan bertaraf RU (research university ) , 
tapi kualitinya masih ada ...


Segala usaha yang gigih perlu digarap bersama doa dan tawakal kepada Allah agar 
mudah-mudahan kejayaan yang manis menjadi hasilnya nanti.
In Shaa Allah...

My ex - roomate ,
Biela ~> UiTM Sg. Petani Kedah.
Fatin ~> UUM , Kedah .
*untunglah senegeri.. hehe.. :P
Mira ~> UiTM Melaka .

PESANAN PENAJA KHAS DARI WAWA :
Semoga kalian selamat sampai, baik-baik sahaja di sana. Apa jua bidang yang kalian ceburi, mudah-mudahan berjaya... :D

My ex-practicummate :
Gen, Odan n Oncit ~> USM
Sarah n Hazeeq ~> Utem 
ApiQ ~> UKM 
Firzana ~> UM
Yi Lin ~> UMS
Salmah n Iman ~> UMK
Suha n Eka ~> UTM 
Zalina ~> UiTM
Suga ~> Unisza
Adelin ~> UUM 
Ejay ~> UMT 
Aiman ~> undefined .. math error... Wawa tak pasti.
Fara, Shy,Nadia n me ~>

UPM , here we come ! 

Walaupun kos tak sama , tapi masih sama uni.. :)
*ada geng *

Semoga segala urusan kita dipermudahkan di alam uni ini, dan berjaya menggenggam segulung ijzah yang dicitakan ..
^_^''v

a little Quote  for all of you :




Semoga kita berjumpa lagi ya teman - teman sekalian.
My EX-ROOMATE ~ ingat , lagi 5 tahun , kita reunion ok.. :)

# last word ,


KEPADA PEMBACA YANG BUDIMAN :
Terima kasih kerana membaca post Wawa kali ni... :)

Sekian.
Wassalam .


by :~ 








. . Ramadhan dah kembali :) . .


Dear Pembaca Budiman Sekalian , 

Maaf sebab dah lama tak update blog ini ..
Masa yang lama telah diambil bagi 'make over ' semula blog ini..
Dan inilah hasilnya..
Tapi , masih ' under construction ' lagi sebab masih ada yang belum disiapkan..

Apa pun , Wawa nak ucap ribuan terima kasih kepada kakanda Wawa yang sudah bertungkus -lumus ' make over ' blog Wawa ni.. 






Gomawo unni ..  :D

Tahun 2013 ni, Alhamdulillah ..
kita masih dipertemukan dengan bulan yang paling mulia  iaitu Ramadhan ..

Semoga Ramadhan kali ni membawa lebih keberkatan dan rahmat dari tahun yang lalu..
In Shaa Allah ...
:D



Rasanya sampai di sini dahulu update post kali ni..

# SELAMAT MENJALANI IBADAH PUASA



KEPADA PEMBACA YANG BUDIMAN :
terima kasih kerana membaca post Wawa kali ni... :)


Sekian ,
Wassalam .



by : ~

. . TRAVELOG DI KMJ : KEMBARA MENCARI ILMU . .

< PART 2 : MS 28 >
Dear Pembaca Budiman , 


Assalamualaikum w.b.t .

hurm... macam mana nak mula ya ..


OK ..
Untuk post Wawa  kali ni , Wawa nak share pasal MS 28 ..

Apa pula tu Ms 28 ?
Sejenis gula - gula getah ke ?
oh.. tetu sekali bukan ..

MS 28 = praktikum wawa kat kmj..
nih..
Wawa nak perkenalkan rakan -rakan  MS 28 ..






Macam mana ? handsome tak ? cantik tak ?
haha...
ada face book tak ?


Kalau nak perkenalkan seorang demi seorang.. sampai esok pon tak habis kott..
hehe...

*ketawa jahat *

tapi ..
Apa pun , Wawa nak bagi tahu yang :
Knowing all of you is the best chapter in my life !
DEABAK !

Masa kat kmj , banyak kerja atau tugasan yang perlu dilakukan dengan semua ahli praktikum MS 28 ..
Contohnya , praktikal majlis rasmi ( dinamika ) dan juga teater ( ko-k ) .
Memang menuntut kerjasama dan toleransi yang sangat kuat ..
Alhamdulillah ..
Semua tu dapat dijayakan dengan jayanya ..
Pendek kan cerita , perkara macam ni lah yang buat kan  kami semua menjadi rapat . Dah macam satu keluarga ..
Tambah pula kami dapat mentor yang sangat supporting dan selalu memberi dorongan , 
En. Zahidi bin Hashim.
*alamak.. Wawa tak sempat nak ambil gambar mentor Wawa.. Maaf .. :( *

MS tu sebenarnya singkatan untuk Modul Satu (sains )
Nama pun matrikulasi kan, so it is fast track untuk ke universiti ...
Tapi , untuk sesiapa yang akan ke matrikulasi pada masa akan datang  , do not worry..
Belajar kat matrikulasi sama je dengan mana mana tempat..
Tak ada lah istilah " suffer" bila masuk matriklasi sebab banyak yang nak kena catch up..
* mengarut je tu *
tapi , sangat BEST !
 memanglah .. nama pon belajar kan.. ada ke yang mudah ?
Sebelum senang , mestilah jumpa susah payah dulu kan ..

Cer tengok anime ni.. tekun ! pasti berjaya .. hehe..

situasi ni mungkin jadi masa dah nak exam..

"cool " je dia baca  buku..



hehe...
Memandangkan Wawa student Sains dan ambil Biology , ada satu eksperimen yang memang Wawa tunggu - tungggu dari Semester 1 lagi .
Tahu eksperimen apa ? 
" disection of Rat "
eksperimen ni sebenanrnya untuk pelajar lebih faham akan apa yang dah di pelajari kat kuliah .
Seronok !

* sesiapa yang ngeri tengok gambar macam ni, jangan tengok lama-lama*
harap maklum lah ya.. hehe .. :P


Apa lagi ya , haa..
untuk rakan rakan MS 28 ... 
Semoga berjaya di masa akan daang . Wawa harap kalau ada jodoh lagi , dapatlah kita berjumpa lagi.. jaga diri , jaga hati , jaga peribadi .
Terima kasih utuk segalanya .


" perkenalan itu mencipta kenangan , perpisahan itu  mengundang kesedihan "
Saranghae ! hehe...
Ana uhibbukum Fillah !


Sdikit gambar kenang kenagan untuk MS 28 ...








Wawa tak type nama sesiapa eh kat post kali ni .. sebab agak ramai.. hehe..


Lepas ni, bila lagi lah kita akan jumpa balik kan ? 
masing- masing akan mula bawa haluan sendiri .. 
Semoga berjaya lah !
aja aja fighting !

Rasanya tu sahaja post untuk kali ni..
Segala salah dan silap harap dimaafkan ..
* macam raya pulak *
Kalau ada sesiapa MS 28  yang gambarnya tak ada, harap maaf dan amat dikesali .

# menjejak cebisan keajaiban.



KEPADA PEMBACA YANG BUDIMAN :
terima kasih kerana membaca post Wawa kali ni... :)

Sekian .
Wassalam .


by :~









.. TRAVELOG DI KMJ : KEMBARA MENCARI ILMU . .


< PART 1 : F t 1.5 >
Dear Pembaca Budiman  ,
Assalamualaikum w .b . t .
Rasanya para pembaca semua sudah tahu apa itu FT 1.5 kan..
Sebab Wawa dah ceritakan serba sedikit pada post sebeblum ni kan..
Post kali ni cuma nak berkongsi beberapa kenangan yang manis semasa bersama roomate Wawa..
TO MY ROOMATE :
BIela , Mira , Fatin ..   
Wah ... I gonna miss all of u ..   hehe.. >,<''

The moment we spend together .. * rindu seh.. *
hehe... 
Walaupun kita tak pernah jumpa sebelum ni, tapi perkenalan kita dalam 11 bulan ni dah cukup buatkan kita rapat..
Seriously , best !

Entah bila lah lepas ni kita dapat jumpa lagi..
In Shaa Allah ..
Kalau ada jodoh , kita jumpa lagi ..
 5 tahun lagi kita jumpa ya !
In Shaa Allah..
Kalau tak ada apa-apa halangan , depan gate kmj kita jumpa balik ya..



 < ingat tak masa kursus sembelihan ?? >:P
Banyak kenangan dengan kamu semua ..
 Always in memory ..

Untuk roomate Wawa :
May Allah bless u always ..
Good luck forfuture ..
  Jadi anak solehah ya ! 
Take care ya !
Anna Uhibukum Fillah  !
  
 Moga kita jumpa lagi ya !
Sayonara ... >,<'
 
 #Gambatee !
hehe...

gambar ni buat ada ada je.. :P


KEPADA PEMBACA YANG BUDIMAN :
terima kasih kerana membaca post Wawa kali ni... :)

Sekian .
Wassalam .


by :~









. . F T 1 . 5 . .

Dear Princess Wawa ,

Assalamualaikum w . b . t .


F T 1.5 ? Kenapa pulak tajuk entry Wawa kali ni ... Apa benda nya tuh FT 1.5 ?
FT Island .. haaa... tuh tahu lah..
hehe...
cuba teka apa bendanya tuh...
:D

nak tahu tak apa tu FT 1.5 ?
jeng jeng jeng...
jawapannya ialah :

itulah bilik yang wawa diami dengan rakan-rakan yang lain di Kolej Kediaman Al-Khawarizmi, Kolej Matrikulasi Johor... 
hehe...
 Jangan marah ye.. saja je nak wat teka teki..

Roomate wawa ada 3 orang ..
yang bestnya.. semua supporting !
haha...
Boleh dikatakan.. semua sekepala...
nih wawa nak kenalkan ni...
ada :
1) Nabila aka biela .
2) Amira aka mira .
3) Fatin Amira  aka fatin .

ha.... pada 28 Mei 2012 yang lalu....
bermula lah sebuah kisah kami...

hehe...
memacam yang telah Wawa dan roomate Wawa telah lalui sepanjang tempoh 3 bulan ini... Minggu orientasi  sesama... Makan sesama... bercerita sesama.. Belajar pon sesama..
Wawa ngan Biela dapat jurusan yang sama .. Program Sains Satu Tahun dan Modul 1.
Tapi, apa yang membezakan kami ialah Wawa MS 28 , Biela pulak MS 14.
hehe..
Fatin and Mira pulak pelajar perakaunan..
hehe...
:)

Betul juga kata pepatah :
" tak kenal maka tak cinta "
..
tahu tak apa ayat pertama Wawa bila masuk bilik tuh masa first day ..
Biela je yang ada kat dalam bilik tuh ngan mak dia..
ayat first Wawa :
" awak, awak isi borang ni macam mana?? "
hurm... 
bukannya tanya nama ke , berkenalan ke..
Ini tak... tanya borang..
hehe...

Meh tengok gambar ni... cer kekenal sikit ...


 yang pakai serba biru tu mira ..
yang serba hitam tuh fatin ..
yang serba coklat tuh biela ..

ni gambar lepas jogging ..


Pendek cerita.. meriah kolej kediaman Wawa dek kerana 4 orang ni yang memeriahkan kolej tu..
haha...
Memang , mula - mula kita akan rasa segan bila kat tempat baru dan dengan persekitaran yang baru .. tapi .. sebagaimana semua tahu , Matriculation College is the fast track for
Pre -U ,
nak tak nak... Memang kena cecepat adapt dengan persekitaran kat situ .

Sekarang lepas 3 bulan di KMJ , Alhamdulillah... Rasa nikmatnya kemanisan ukhwah antara kami berempat.
haha..
anda - anda jangan jeles ya..
 :)


Kepada pihak Pengurusan Kolej Kediaman ,
Terima kasih kerana menempatkan kami di bilik FT 1. 5 ok..

hehe..


# Ana Uhibbukum Fillah
" saya sayang awak semua kerana Allah "



KEPADA PEMBACA YANG BUDIMAN :
terima kasih kerana membaca post Wawa kali ni... :)



Sekian .
Wassalam .

by :~